Noni logo
Kaj je noni?Zgodovina Noni sadeža skozi tisočletjaZnanstvene raziskave Noni rastlineIzkušnje ljudi z NonijemPogosta vprašanja in odgovoriKontakt
Noni raziskave Noni novičke  

Izberite področje raziskav Noni sadeža

Danes je zanimanje strokovnjakov za noni ter za posamezne aktivne snovi rastline Morinda citrifolia izredno veliko, čeprav so mnenja strokovnjakov, kljub raziskavam, ki so jih podrobneje začeli izvajati že pred 50 leti, deljena. Številni strokovnjaki namreč zagovarjajo pozitivne učinke njegovega delovanja, saj preko različnih raziskav odkrivajo aktivne spojine, potrjujejo ugodne učinke delovanja in skušajo najti natančne mehanizme učinkovanja le-teh ter s tem tudi praktično poskušajo dokazati to, kar so s pomočjo dolgoletne in uspešne uporabe nonija, ljudje verjeli že tisočletja nazaj.

Ker pa so spojine, katerim pripisujejo zdravilne učinke, strokovnjakom relativno neznane, nekateri izmed njih nasprotujejo trditvam, da lahko uživanje nonija pripomore pri zdravljenju tako velikega števila bolezni. Ob tem velja poudariti predvsem to, da vsebuje noni spojine, ki jih drugje v naravi težko najdemo, saj gre za rastlino, ki pri nas ne uspeva. Rastline tudi ni moč kultivirati, kar opravičuje dejstvo, da njegove učinkovine strokovnjakom še niso natančno poznane. Vsekakor si lahko le na ta način razložimo dilemo, ki nekaterim strokovnjakom zbuja dvome v samo delovanje nonija, čeprav noniju v prid najbolj zgovorno kažejo vedenja in zaupanje kultur, ki noni poznajo in uporabljajo že tisočletja. Tem vedenjem pa sledijo tisti strokovnjaki, ki zaupajo v moč narave in poskušajo odkriti pozitivne učinke nonija ter preko raziskav odkrivajo njune danosti.

Tako potekajo danes na različnih raziskovalnih centrih ter medicinskih ustanovah številne raziskave mehanizmov delovanja nonija, ki poskušajo razložiti dejanske učinke uživanja oziroma delovanje le-tega na naše telo, predvsem pa poskušajo dokazati, da je uživanje nonija smotrno pri bolnikih z rakavimi obolenji. Ena takih raziskav poteka trenutno na Raziskovalnem centru za proučevanje rakavih obolenj, na havajski univerzi, Honolulu, ZDA, kjer bodo strokovnjaki v dveletnem obdobju raziskovanja poskušali določiti spojine, ki naj bi bile odgovorne za antikancerogeno delovanje nonija, in sicer z opazovanjem rakavih bolnikov, pri katerih standardne metode zdravljenja ne učinkujejo. Strokovnjaki sicer predvidevajo katere spojine so pomembne za njegovo delovanje, saj so njihovi kolegi na oddelku za farmakologijo, omenjene havajske univerze, na primer že uspeli dokazati, da polisaharidi nonija zavirajo rast tumorjev, pri čemer predvidevajo, da je učinek nonija v veliki meri povezan z aktiviranjem imunskega sistema gostitelja oziroma z vplivom aktivnih učinkovin nonija na številne celične mediatorje ter aktiviranje spojin, ki povzročajo nekrozo tumorja. Prav tako so številne študije dokazale tudi učinkovanje estrov maščobnih kislin, asperulozidinske kisline in glikozidov nonija, ki naj bi učinkovito pripomogli k zaviranju transformacije celic oziroma spremembe celične DNA ter na ta način pomagali zavirati razraščanje tumorjev v človeškem organizmu. Aktivne učinkovine nonija naj bi torej učinkovale na nivoju celice oziroma celične DNA, spodbujale pa naj bi tako naš imunski sistem kakor tudi delovanje posameznih organelov celice.

Velik pomen pri preprečevanju nastanka in razvoja rakavih obolenj strokovnjaki pripisujejo še glukuronski kislini in antrakinonski spojini imenovani damnakal, katerih delovanje pa natančneje še ni raziskano.

Noniju oziroma nekaterim njegovim učinkovinam pripisujejo strokovnjaki tudi močno antioksidativno delovanje, ki naj bi pomagalo preprečevati spremembe v celičnem genskem materialu, ki jih lahko povzroči določen karcinogen. Ne glede na spojine, ki jih posamezni strokovnjaki izpostavljajo, pa je njihovo mnenje enotno saj zatrjujejo, da vsebuje noni spojine, ki lahko pomagajo preprečevati razvoj rakavih obolenj oziroma lahko pomagajo takrat, ko se rak po telesu že razraste. Še posebej priporočajo uživanje nonija kot pomoč pri zdravljenju s kemoterapevtiki, saj naj bi učinkovine nonija s slednjimi delovale sinergistično.

Raziskave na univerzi Metz v Franciji so pokazale, da centralno analgetsko delovanje nonija ublaži bolečine različnega izvora.

Številna pričevanja, uporaba v praksi ter povečano zanimanje strokovnjakov za spoznavanje nonija, še posebej pa dokazani učinki pozitivnega delovanja njegovih aktivnih spojin, dajejo noniju vedno večji pomen v naši prehrani ter že danes veliko obetajo predvsem pri zdravljenju številnih bolezni sodobnega časa.

 

Informacije na tej strani so izključno informativne narave in niso namenjene diagnozi oziroma zdravljenju bolezni. O zdravljenju katerekoli bolezni se posvetujte z zdravnikom ali terapevtom. Stran ni neposredno namenjena medicinskim nasvetom. Ne prevzemamo nobene odgovornosti če se odločite spremeniti ali začeti zdravljenje. Vse izjave, izsledki in dejstva so izključno informativne narave. Nekatere izjave so spremenjene, vendar ne potvorjene ali izmišljene. Ne spreminjajte zdravljenja brez posvetovanja z zdravnikom.