Noni logo
Kaj je noni?Zgodovina Noni sadeža skozi tisočletjaZnanstvene raziskave Noni rastlineIzkušnje ljudi z NonijemPogosta vprašanja in odgovoriKontakt
Noni raziskave Noni novičke  


Antioksidanti


Avtor: Kamiya K, Tanaka Y, Endang H, Umar M, Satake T ()
Naslov: Sestavine nonija inhibirajo oksidacijo
Vir: Faculty of Pharmaceutical Sciences and High Technology Research Center, Kobe Gakuin University, Nishi-ku, Kobe 651-2180, Japan.

 

Oksidativna modifikacija LDL (lipoprotein z nizko gostoto) igra pomembno vlogo v nastanku arterioskleroze. V dotični študiji so se osredotočili na efekte preprečevanja arterioskleroze sadežev rastline Morinda citrifolia. MeOH ekstraktu in CHCl3-, EtOAc-, n-BuOH- in v H2O-topne faze, katere so dobili iz sadežev M. citrifolie so določali inhibitorno aktivnost na z bakrom inducirano oksidacijo LDL. Poskus so izvedli s TBARS metodo (thiobarbituric acid-reactive substances). MeOH ekstrakt in EtOAc- topne faze so pokazale 88 in 96% inhibicijo. S pomočjo kromatografije so iz vodne faze EtOAc- izolirali šest različnih molekul lignina. S spektroskopsko analizo so ugotovili, da so to: 3,3'-bisdemetilpinorezinol (1), amerikanol A (2), amerikanin A (3), amerikanoična kislina A (4), morindolin (5) in izoprincepin (6), izmed katerih sta spojini 4 in 5 neobičajni spojini. Te spojine so inhibirale z bakrom inducirano oksidacijo LDL. Spojine 1, 2, 5 in 6 so pokazale izredno močno aktivnost. Aktivnost je bila enaka ali boljša kot pri znanem antioksidantu – 2,6-di-tert-butil-p-krezol. IC50 vrednosti za 1, 2, 5 in 6 so bile .057, 2.447, 2.020 in 1.362 µM. Aktivnost teh spojin je močna predvsem zaradi števila fenolnih hidroksilnih skupin.


 

Informacije na tej strani so izključno informativne narave in niso namenjene diagnozi oziroma zdravljenju bolezni. O zdravljenju katerekoli bolezni se posvetujte z zdravnikom ali terapevtom. Stran ni neposredno namenjena medicinskim nasvetom. Ne prevzemamo nobene odgovornosti če se odločite spremeniti ali začeti zdravljenje. Vse izjave, izsledki in dejstva so izključno informativne narave. Nekatere izjave so spremenjene, vendar ne potvorjene ali izmišljene. Ne spreminjajte zdravljenja brez posvetovanja z zdravnikom.