Noni logo
Kaj je noni?Zgodovina Noni sadeža skozi tisočletjaZnanstvene raziskave Noni rastlineIzkušnje ljudi z NonijemPogosta vprašanja in odgovoriKontakt
Noni raziskave Noni novičke  


Rak


Avtor: Furusawa E, Hirazumi A, Story S, Jensen J
Naslov: Nonijev proti tumorski učinek deluje pri 25-45% miši
Vir: Department of Pharmacology, John Burns School of Medicine, University of Hawaii, Honolulu, Hawaii, USA

 

Imunomudolacijska, s polisaharidi bogata substanca (Noni) iz soka sadežev rastline Morinda citrifolia ima preventivne in terapevtske potenciale proti imunomodulacijsko občutljivem Sarkoma 180 tumorskem sistemu. Protitumorska aktivnost Noni-ppt se je kazala pri 25-45% alogenih miši, aktivnost tumorjev pa je popolnoma izginila ob sočasnem upravljanju specifičnih inhibitorjev makrofagov (2-kloroadenozin), T-celic (ciklosporin) ali naravnih celic ubijalk (anti-asialo GM1 protitelesa). Noni-ppt je pokazal medsebojno delovanje ali dodatne koristne učinke pri kombinaciji s širokim spektrom kemoterapevtskih zdravil, vključno s cisplatinom, adriamicinom, mitomicinom-c, bleomicinom, etopozidom, 5-fluorouracilom, vinkristinom ali kamptotecinom. V kombinaciji s paklitaxelom, citozin arabinozidom, ali imunosupresivnimi zdravili proti raku, kot so ciklofosfoamid, metotreaksat ali 6-tiogvanin. Noni-ppt prav tako kaže koristne učinke v kombinaciji s Th1 citokinom in interferfonom gama, vendar je bila njegova aktivnost izničena v kombinaciji s Th2 citokini, interlevkinom-4 ali interlevkinom-10. Zaradi tega sklepajo, da Noni-ppt inducira Th1 dominantno imunsko stanje in vivo. Kombinacija Noni-ppt z imeksonom, sintetičnim imunomodulatorjem je prav tako pokazala koristne učinke, vendar ne v kombinaciji z MVE-2 imunomodulatorjem - kopolimerom z visoko molsko maso. Prav tako ni bil učinkovit v kombinaciji z interlevkinom-2 ali interlevkinom-12. Copyright 2003 John Wiley & Sons, Ltd.


 

Informacije na tej strani so izključno informativne narave in niso namenjene diagnozi oziroma zdravljenju bolezni. O zdravljenju katerekoli bolezni se posvetujte z zdravnikom ali terapevtom. Stran ni neposredno namenjena medicinskim nasvetom. Ne prevzemamo nobene odgovornosti če se odločite spremeniti ali začeti zdravljenje. Vse izjave, izsledki in dejstva so izključno informativne narave. Nekatere izjave so spremenjene, vendar ne potvorjene ali izmišljene. Ne spreminjajte zdravljenja brez posvetovanja z zdravnikom.