Noni logo
Kaj je noni?Zgodovina Noni sadeža skozi tisočletjaZnanstvene raziskave Noni rastlineIzkušnje ljudi z NonijemPogosta vprašanja in odgovoriKontakt
Noni raziskave Noni novičke  


Želodec in prebava


Avtor: Stalman M.; Koskamp A-M.; Luderer R.; Vernooy J.H.J.; Wind J.C.; Wullems G.J.; Croes A.F
Naslov: Regulacija sinteze antrakinona v celičnih strukturah rastline Morinda citrifolia
Vir: Journal of Plant Physiology, 1 June 2003, vol. 160, no. 6, pp. 607-614(8)

 

Celične strukture rastline Morinda citrifolia L. so zmožne shranjevanja velikih količin antrakinonov. Korizmat, ki je ustvarjen preko šikimatne poti, je pomemben prekurzor teh sekundarnih metabolitov. Izokorizmat sintetaza (EC 5.4.99.6), encim, kateri usmerja korizmat v smer antrakinonov, je vključen v regulacijo biosinteze antrakinona. Ostali encimi šikimatne poti, kot so na primer deoksi-D-arabino-heptulosonat 7-fosfat sintaza (EC 4.1.2.15) in korizmat mutaza (EC 5.4.99.5) ne igrajo pomembne regulatorne vloge v procesu. Akumulacija antrakinonov je v odvisnostni od aktivnosti izokorizmat sintaze pod različnimi pogoji. To nakazuje na dejstvo, da je pod večino pogojev koncentracija korizmata ni tisti omejujoči faktor, ki omejuje hitrost reakcije. Biosinteza antrakinona v rastlini Morinda citrifolia je močno inhibiran z 2,4-D in manj z NAA. Oba auksina inhibirata aktivnost izokorizmat sintaze sorazmerno z sočasno redukcijo količine akumuliranega antrakinona. Vendar pa je korelacija med encimsko aktivnostjo in hitrostjo biosinteze manj opazna, ko je aktivnost encima visoka. V tem primeru lahko limitna koncentracija prekurzorja določa obsežnost akumulacije antrakinona. Delna inhibicija biosinteze korizmata s pomočjo glifozatov vodi do manjše akumulacije antrakinonov, prav tako pa tudi do redukcije v aktivnosti ICS. Kompleksnost motnje v biosintezi antrakinona, ki jo povzroča gliofozat se kaže v učinku inhibitorja pri celičnih kulturah sorodne rastline Rubia tinctorum L. Pri teh celicah je gliofozat vodil do povečanja vsebnosti antrakinona in hkratnega povečanja aktivnosti ICS. Vsi podatki kažejo, da je glavna točka regulacije biosinteze antrakinona na vhodu v sekundarno specifično pot.


 

Informacije na tej strani so izključno informativne narave in niso namenjene diagnozi oziroma zdravljenju bolezni. O zdravljenju katerekoli bolezni se posvetujte z zdravnikom ali terapevtom. Stran ni neposredno namenjena medicinskim nasvetom. Ne prevzemamo nobene odgovornosti če se odločite spremeniti ali začeti zdravljenje. Vse izjave, izsledki in dejstva so izključno informativne narave. Nekatere izjave so spremenjene, vendar ne potvorjene ali izmišljene. Ne spreminjajte zdravljenja brez posvetovanja z zdravnikom.